Välj rätt tapeter till barnrummet

Är ett nytt litet tillskott på väg till familjen, eller har du redan ett eller flera barn som behöver en uppfräschning av sina rum? För att skapa en mysig miljö är väggarna det absolut viktigaste att fokusera på. Därför ska vi i den här artikeln ägna oss åt tapeter i just barnrum.

Idag är utbudet av tapeter enormt, något som kan göra det svårt att veta var du ska börja när du ska välja. Hos Familjetapeter hittar du ett brett urval av tapeter för både stora och små. En bra ände att börja i är att tänka på rummets utseende och vilka färger ditt barn föredrar. Läs vidare för att ta reda på mer.

Tapeter för de minsta

När en ny liten familjemedlem är på väg är det extra roligt att inreda ett barnrum. I och med coronapandemin har dessutom fler fått en hel del tid över att lägga på renovering och uppfräschning av hemmet. När du väljer tapeter till en baby kan det vara lätt att falla för de allra barnsligaste och gulligaste tapeterna. Det är emellertid viktigt att tänka på att barn växer upp fort och att sjuåringen kanske tycker att tapeterna är för barnsliga när den tiden kommer. Om du inte känner för att tapetsera om ofta kan det vara idé att satsa på en mer neutral tapet. Du kan sedan ändå förändra rummet över tid med hjälp av tavlor och andra accessoarer. Även om det är ganska enkelt att tapetsera själv är det kanske inte något du vill göra alltför ofta. Märker du att du tycker att det är kul finns dock inget hinder för att gå loss på exakt det mönster du vill.

Viktigt för barn med ett mysigt utrymme

Kanske tänker du att det är onödigt att lägga pengar på ett barnrum som slits ganska fort? Då kan det vara bra att veta att det är väldigt värdefullt för ett barn att ha ett eget, mysigt utrymme att dra sig tillbaka till. Under den pandemi som råder mår dessutom många barn dåligt, bland annat på grund av bristen på socialt umgänge. Att då ha sin alldeles egna lilla värld att retirera till kan vara guld värt.

Vilken färg ska du välja?

När du ska tapetsera ett barnrum bör du tänka på färgsättning. En enkel grundregel är att ett mindre rum får en större känsla av rymd om tapeten är ljus. Vill du istället göra ett stort rum mysigt och ombonat passar en mörkare tapet bra. Idag finns dessutom smarta verktyg som låter dig provtapetsera virtuellt.

Hur olika färger påverkar oss är också bra att veta. Färger som grönt och blått ger en känsla av lugn medan gult, rött och orange istället har en uppiggande effekt. Om barnet ska sova i rummet är det därför viktigt att tänka på det. I en miljö där man ska sova är det viktigt att ha lugna färger som inte stimulerar sinnet allt för mycket. Råkar favoritfärgen vara klarrött kan det därför vara bra att satsa på detaljer i den färgen, snarare än att låta hela rummet lysa rött.