Halloweenfest för barn

Halloween är, näst efter julafton, troligen den helg som barn gillar mest på året. Traditionen kommer från USA och krockar lite med Alla Helgons Dag: https://www.dn.se/nyheter/sverige/det-ar-skillnaden-mellan-halloween-och-alla-helgons-dag/ i Sverige, vilket kan få traditionalister att rynka på ögonbrynen en aning. Men det går bra att både hedra sina nära och kära som inte längre finns med på Alla helgons dag och fira monstrens och spökenas dag på Halloween.

Halloweenfest hemma

De flesta barn älskar att klä ut sig och gå på en bus- eller godisrunda. Det blir oftast roligare om man gör det med kompisar. Ett bra sätt att samlas på halloween är att börja kvällen med en fest hemma hos något av småmonstren och äta middag och fika som uppladdning för en gemensam godisrunda.

Det behövs inte så mycket för en mysig förfest på halloween. En middag med hamburgare, tacos eller korv följd av efterrätt i form av glass, muffins eller kakor uppskattas av de flesta barn.

Dekorationer och pyssel

Det som gör halloweenfesten till en riktigt läskig och mysig kväll är dekorationer och kanske lite pyssel. Släck i rummet, sätt i orange ljuskällor i lampor eller skaffa LED-ljuslyktor, häng upp svarta och orange ballonger och kanske några spindelnät. Hemgjort pyssel fungerar självklart också fint! Låt barnen dekorera sina egna muffins eller kakor med glasyr, strössel, kanske några läskiga godisögon och annat sött och skrämmande. Man kan också sätta marshmallows på pinnar och dekorera som små spöken, eller varför inte göra chokladögon och mun med smält choklad på maränger.

Eftersom barnen ska ut på bus- eller godisrunda är de troligtvis redan utklädda när de kommer vilket ytterligare höjer stämningen. Föräldrarna får självklart också klä ut sig och kanske dricka lite kaffe och fika i köket innan det är dags att följa med småmonstren ut.

Ta gärna som förälder med extrakläder, vantar, mössor och gärna något varmt att dricka till barnen när godisrundan börjar bli kylig i oktoberkvällen!