Därför kan dataspel vara positivt för ditt barn

Få ämnen är väl så omdiskuterade som barn och skärmtid. Vissa hävdar att barn inte ska använda skärmar alls, medan andra säger att de kan främja utvecklingen. I den här texten ska vi fokusera på det positiva med skärmtid.

När ditt barn sätter sig ned för att spela tv- eller datorspel öppnar sig en helt ny värld och fantasin sätts igång. För dig som förälder är det bra att lära känna den världen och inte stå utanför som en passiv betraktare. Överraska till exempel med spelinspirerade leksaker från https://gameloot.se/ för att visa att du vill delta och förstå. Det är naturligtvis också viktigt att du har insyn i vilken typ av spel ditt barn spelar.

Spel och utveckling

Som förälder kan det vara svårt att veta vem man ska lita på. Vissa forskare hävdar att skärmtid är hämmande för utvecklingen, medan andra tycker tvärt emot. Det har dock gjorts studier som visat att de som spelar tv-spel faktiskt är lyckligare. Kanske kan det bero på den stunds meditation och avkoppling från omvärldens krav som spelen faktiskt ger? En annan företeelse som visar att spelen inte bara är av ondo är att tv-spel godkänts som adhd-behandling i USA. Det tycks alltså vara så att spelen kan ha en positiv inverkan på ditt barns hjärna.

Viktigt med regler

Många älskar att spela tv- och datorspel. Faktum är att både gamla och unga tycks finna avkoppling i spelen. Det finns dock en risk för att spela för mycket. För dig som förälder är det viktigt att reglera tiden och ha tydliga regler kring spelandet. Kom ihåg att det är viktigt för ditt barn att aktivera sig fysiskt också. Kanske kan du till och med locka till fysisk aktivitet genom att köpa en leksak som är inspirerad av favoritspelet, till exempel en figur från populära Minecraft?