Fixa ett eget tv-rum till barnen

Är du trött på att dela tv med barnen? Om du har små barn kan du i bästa fall få se på tv när de har lagt sig men om du har äldre barn har de garanterat tagit tv:n i beslag. För att få tillbaka tv:n är det en bra idé att inreda ett eget tv-rum till barnen. Om du inte har plats för ett eget tv-rum kan du inreda en liten tv-hörna i deras rum. När du inreder ett tv-rum eller tv-hörna är det en bra idé att investera i en bra tv-bänk som tv:n kan stå på. Om du väljer en tv-möbel med underskåp kan du förvara tv-spel, vanliga spel och andra saker där. Det finns väldigt snygga tv-möbler i många olika storlekar. Välj en som passar för rummet den ska stå i.

En tv som barnen får samsas om kan vara en bra idé

Skärmar är här för att stanna och det är bara som förälder att acceptera det, men samtidigt hålla skärmtiden på en rimlig nivå. För att alla i familjen ska vara glada kan det som sagt vara en bra idé att barnen exempelvis har en egen tv. Du kanske har småbarn och mer än ett barn, då blir det en dyr historia att köpa tre surfplattor. Det kan vara bättre att ha en tv som de får samsas om. När barnen är i förskoleåldern kan det vara en fördel med tv istället för mobiltelefon eller surfplatta. Du har större kontroll över vad barnen tittar på. Det är svårare att surfa och klicka sig runt på en tv. Det är mindre risk att barnen ser något olämpligt på en tv än på en surfplatta.

Skärmtid och barn

När det kommer till barn och skärmar är det bra att nyansera perspektiven och inte bara se på skärmanvändandet som negativt, det kan faktiskt till stor del vara positivt. För en del barn är tiden framför skärmen en tid då de vilar och tar igen sig. Det finns olika spel där det finns flera positiva aspekter som att barnet lär sig något. Skärmanvändandet är komplext och det finns inga enkla svar. Skärmanvändandet måste alltid sättas i perspektiv till hur den övriga vardagen ser ut. Om barnet visar på beroende eller inte mår bra kan det vara bra att se över skärmanvändandet. Det är bra att tänka på att inte låta skärmtiden ersätta vanlig lek, aktiviteter eller liknande.