Utomhuslek

Vilken typ av lek som det lilla barnet tycker är roligt varierar naturligtvis stort med vilken ålder barnet befinner sig i. Det allra minsta barnet kanske nöjer sig med att ligga på en filt och titta sig omkring medan det lite större barnet kräver lite mer. Utomhuslek är också beroende av årstid där kanske ändå sommaren bidrar till störst variation av lekarna.

[IMAGE=bQn2xXczJF21.jpg]

Sandlåda

Sandlådan är en klassiker och en given favorit från små barn upp till förskoleåldern. Att sitta still i sanden och ösa med en spade i en hink räcker långt i de lägre åldrarna. Större barn bygger kanske kreativa slott och fästningar, eller varför inte ett helt litet landskap med kullar, berg och kanske till och med en sjö, där de sedan kan köra omkring med traktorer och lastbilar. Sandlådor finns i många utföranden. Det finns sandlådor som ser ut som piratskepp och det finns sandlådor med tak för skydd mot solen. Har du en tom förrådsvägg kan du bygga dina egna hyllor av konsoler och hyllpan som du väljer. Där kan du sedan ställa barnens hinkar, spadar och övriga leksaker när de inte används. Oavsett vilken sandlåda man väljer till sitt barn kan det vara klokt att ordna ett skydd eller någon typ av lock när barnet inte använder lådan. På så sätt slipper man otrevliga överraskningar från till exempel vilda djur och annat i grannskapet.

Rutschkana

Rutschkanan är en klassiker. Den finns både för utomhus- och inomhuslek. Till och med de riktigt små barnen brukar uppskatta den här typen av lek, även om de behöver en vuxens stöd. Dessa går att få i diverse material. En rutschkana i plast kanske är lätt att förflytta men om den är för lätt kan den vara intabil. De uppblåsbara varianterna kan vara riktigt roliga, speciellt om de kommer med en liten plaskpool. Vatten brukar vara till förtjusning när man är ett litet barn. Det finns också rutschkanor där man hamnar i en slags vattenfylld kana när man kommer ner, för de lite större barnen.

Gunga

Här finns något för alla åldrar. De allra minsta barnens gunga påminner om en liten stol och har säkerhetsbygel och stöd runtom. När barnen blir lite större finns nästan inga begränsningar för hur en gunga kan se ut. Det kan vara allt ifrån en brädbit med rep fästade i ett träd till avancerade anordningar. Huvudsaken tycks vara att det rör på sig och ju större barn desto mera höjd vill de oftast ha. Det finns allt ifrån stora skålformade gungor som tar mer än en person till trapetser för det större barnet.

Studsmatta

Studsmattan är inte tänkt för de allra minsta. Däremot är det många i förskoleåldern som älskar den här typen av aktivitet som gör att de får jobba med hela kroppen. Barn har oftast en hel del energi och de måste få utlopp för den någonstans. En stor studsmatta gör att flera kan studsa samtidigt. Ett säkerhetsnät är ett mycket bra komplement för att förhindra fallolyckor, likaså kan det vara värt att ha en liten trappa upp till studsmattan. Den här typen av utomhuslek brukar kunna roa i timmar.