Leksaker för utveckling och lärande

När man har blivit lite större och kommit ur det där spädbarnsstadiet så väntar en ny och väldigt spännande värld. Det är mycket som ska läras och upptäckas och ett bra sätt att få ditt barn att göra detta är genom leksaker. Idag är många barnleksaker väldigt pedagogiska och hjälper barnet att lära sig nya ting. Vissa leksaker är naturligtvis även bara söta eller roliga att leka med, men genom lek så lär man.

Den vanligaste formen av leksaker för en 1-2 åring är gosedjur och dockor av olika slag, gärna i mjukare format. Man kan även tycka att det är kul med saker som rör sig, blinkar eller gör olika typer av ljus, som t.ex. leksakstelefoner eller kassaapparater. I den här åldern är barn också väldigt tacksamma. Det krävs inga avancerade saker för att sätta fantasin i rullning. Ibland är det minst lika kul med en kastrull och en vips från köket som det är med en docka för 499:-.

Tips på roliga produkter och leksaker för barn 1-2 år

Ska du på födelsedagskalas eller vill du bara köpa lite roliga leksaker till ditt eget barn? Kul! Det finns otroligt många olika saker att välja mellan, men trots det stora utbudet så kan det ändå kännas väldigt svårt. Här nedan följer en lista på lite roliga tips som kan passa bra.

  • Roliga pussel av olika slag. Satsa på enkla pussel där det är stora figurer och former.
  • Att ta hand om en egen bebis kan vara kul. Dockor finns i alla möjliga storlekar och i olika material. När barnet är litet är det dock bäst med mjukare alternativ.
  • Träfrukter med kardborrband som kan delas och sättas ihop igen. Alla olika typer av köksprodukter är uppskattade i den här åldern.
  • Bilar och fordon är kul och kan köras på alla möjliga ytor. Se till att leksakerna är anpassade efter mindre barn för att förhindra lösa delar.
  • Lära gå-vagn där det finns utrymme för favoritnallen att åka med.
  • Aktivitetsklossar som går att stapla på varandra och sedan rasera. Hur kul som helst!
  • Stapelpinne. Att stapla ringar i olika storlekar är både kul och lärorikt.

Välj trygga och säkra alternativ

Det kan ibland vara väldigt lockande att köpa så billiga leksaker som möjligt. Barn växer snabbt och deras intresse likaså. Att lägga stora summor på pengar i en liten ålder kan kännas jobbigt, speciellt eftersom man har många andra utgifter som behöver tas om hand. Du kan naturligtvis även välja leksaker av ett lägre pris, men var noga med att säkerställa att leksakerna du köper till ditt barn är testade, godkända och säkra. Leksakerna ska inte innehålla några farliga kemikalier och ska inte ha lösa delar som kan fastna. På Kemikalieinspektionens hemsida kan du läsa mer om vad som gäller.