Skärmar och barn

Den digitala världen kryper allt längre ner i åldrarna och det finns delade meningar om surfplattor, skärmtid och barn. Men det går inte att komma ifrån att surfplattor och andra skärmar är här för att stanna. För att barnet ska få en bra användarupplevelse när hen använder en surfplatta är det viktigt med en som håller måttet. Att välja en ipad 5 till ditt barn är en utmärkt idé, den har en bra skärmstorlek som passar barn väldigt bra. Tänk bara på att välja en med stort minne, minst 32 GB. När du är på resande fot kanske du vill kunna ladda ner avsnitt från serier och filmer, då behöver iPaden har bra med utrymme. Appar och spel tar också stor plats och det är inte roligt när minnet blir fullt direkt.

Rusta iPaden med skyddande tillbehör

Apples iPad är långlivad och har en fantastisk hårdvara. Det är enkelt både för dig och barnet att navigera sig runt på iPaden. Ditt barn kommer snabbt att lära sig hur den fungerar och utforska alla fördelar med den. Du kan ha rejäl kontroll när barnet använder en iPad. Du kan bland annat styra barnets skärmtid. Det finns även ett stort utbud av appar och spel till iPads. När du köper en iPad är det bra att köpa skyddande tillbehör. Även om du berättar för ditt barn att hen ska vara försiktig är det lätt att en olycka händer. Om du då har skydd är risken mindre att den går sönder. Att köpa en iPad i julklapp eller som födelsedagspresent är perfekt.

Prata om skärmtid tillsammans i familjen

Att ett barn spenderar tid framför skärmen behöver inte vara negativt. Ett barn som använder en surfplatta eller telefon kan både vara kreativ och passiv. Att du sätter dig ner tillsammans med barnet och diskuterar skärmtid är viktigt. Små barn kan även behöva mer vägledning än vad större barn behöver. Små barn behöver få hjälp med att pausa från skärmen och göra något annat. Det bästa är att försöka skapa någon sorts balans. För barn kan även skärmen vara något lugnande och innebära vila. Du som förälder kan även hjälpa barnet att hitta en bra blandning av spel och appar som är givande.

Om ditt barn skulle visa tecken på psykisk ohälsa är det viktigt att försöka ta reda på orsaken. Barn gör som vuxna gör så att vara en god förebild är en bra idé. Om du har äldre barn kan ni införa en skärmfri dag eller kväll och göra någon aktivitet tillsammans istället. Ibland har vuxna och barn lika stort problem att hantera skärmar.