Favoritgosedjuret

När ett barn befinner sig mellan ålder 1-2 år är det inte ovanligt att barnet skaffar sig ett gosedjur eller en snuttefilt som följer med dagarna i ända. Det kan ibland vara så att ett gosedjur eller en snuttefilt får en så stor betydelse för barnet att det skapar stora trygghetsproblem om föremålet skulle råka komma bort eller gå sönder. Dessa typer av gosedjur/filtar kallas vanligtvis för övergångsobjekt. Med det menar man att barnet har en mycket stark anknytning till föremålet under en längre tid, men där efter sakta men säkert börjat att släppa det mer och mer ju äldre barnet blir.

Det är inte alla som skaffar sig ett så kallat övergångsobjekt, men för de som gör de kan det ha stor betydelse för barnets utveckling och trygghet. Gosedjuret eller snuttefilten kan fungera som ett stöd och en trygghet när t.ex. föräldrarna har möjlighet att vara med barnet (förskola) och kan även bli till en vän som barnet berättar hemligheter för eller leker med, precis som en riktig vän.

Har alla barn ett övergångsobjekt?

Nej, naturligtvis är det inte alla barn som fastnar så mycket för en specifik filt eller ett specifikt gosedjur, men det är inte helt ovanligt att det händer. Oftast handlar det om ett gosedjur som barnet har haft redan sen den var mycket litet, t.ex. runt 1 års åldern, men det kan även vara ett nytt gosedjur eller en filt som barnet precis har fått tillgång till.

Även om det kan vara lite jobbigt när gosedjuret eller snuttefilten ska vara med i varje situation så är det viktigt att ditt barn får känna trygghet i denna. Ni kan naturligtvis ha regler för att favoritkaninen inte får sitta med vid matbordet eller inte får hänga med ner i badbaljan, men reglerna ni sätter bör inte vara för att hålla barnet borta från gosedjuret/snuttefilten, utan mer för att det är lämpligast i just den situationen.

Ta med till förskolan

I den här åldern så börjar många barn på förskolan och då öppnas en helt ny värld upp. Man träffar nya människor och får lära känna nya barn och miljöer. För att man ska få känna sig trygg brukar det vara helt okej att ta med favoritgosedjuret eller en snutte till förskolan.