Dags för potträning – Potta eller toalettsits?

Runt 1 års åldern är det fortfarande många barn som använder blöja, naturligtvis, och detsamma gäller även för barn som har fyllt 2 år. Det som däremot börjar hända under 2 års åldern är att man kanske långsamt och försiktigt vill försöka få barnet intresserad av pottan. Många föräldrar vill börja med potträningen så snabbt som möjligt, medan andra tar det lugnare och väntar till barnet själv pratar om det. Det finns inga rätt eller fel om när man ska börja, men däremot är det viktigt att du använder dig av rätt tillvägagångssätt för att barnet ska tycka det är roligt och vilja fortsätta.

Naturligtvis är det viktigt att potträningen blir något att se fram emot. Vissa använder sig av belöningssystem varje gång barnet har vågat testa att sitta på pottan eller varje gång som det faktiskt kommer något i den. Det kan t.ex. handla om att barnet får sätta en guldstjärna på pottan för varje gång man har lyckats hitta dit i tid eller vågat testa den. Det behövs sällan mycket för att ett barn ska få känna sig stolt, men kom ihåg vikten av att uppmuntra och belöna. Bestraffa aldrig.

Toalettsits eller potta?

Många undrar om man ska använda sig av en potta eller om man ska gå direkt till att använda en toalettsits framtagen för barn. Här är det viktigt att man själv känner efter vad som funkar och att man även tittar på vad barnet verkar uppskatta mest. Fördelen med pottan är att barnet själv kan springa dit när den behöver och inte behöver be om hjälp för att t.ex. sätta sitsen på toan eller dra fram pallen, medan fördelen med sitsen är att barnet blir vant vid toaletten på en gång och att du som förälder slipper kladdiga pottinsatser att skölja ur.

Vissa barn föredrar pottan länge, andra vill inte använda den alls. Är du osäker kan du alltid införskaffa dig båda alternativen. Både pottor och sitsar går att hitta till väldigt bra priser och kan även beställas över nätet om du inte orkar ta dig till en fysisk butik. Om ditt barn föredrar pottan så kan du dessutom bara ställa undan sitsen tills dess att barnet har blivit lite äldre. Förr eller senare kommer ditt barn ändå att vara i behov av sitsen för att på ett enkelt och tryggt sätt kunna gå på toaletten, även utan mamma eller pappas hjälp.