Bärsele eller bärsjal

Har du precis blivit förälder? Grattis! Att få en ny familjemedlem är fantastiskt och bjuder på många spännande äventyr, men det innebär också en hel del bärande, åtminstone i början när bebisen är väldigt liten. Det finns många orsaker till varför man behöver bära på sitt barn. Bebisen är i behov av mycket närhet och vill vara i föräldrarnas trygga famn så mycket som möjligt. Detta kan dock orsaka problem, eftersom man inte kommer att kunna ha händerna fria. Men med hjälp av ett bärsele eller en bärsjal kan man ha sin bebis nära och samtidigt få andra saker gjorda.

Många föräldrar undrar om ett bärsele är bättre än en bärsjal, och vise versa. Det handlar oftast om en smaksak vad det är man väljer, men det viktigaste är att produkten uppfyller de krav som finns för att vara trygg, säker och inte skada barnet. På internet och i olika webbtidningar finns det ofta diskussioner om vilket bärdon som är bäst, men enklast är att testa sig fram för att se vad man finner bekvämast.

Fördelar med bärsjal/sele

Bärsele – Bärselet är oftast det bästa alternativet när man är nybörjare. Selen är enkelt att sätta på och kan dessutom träs på med bara en hand om så skulle krävas. Ett stort plus med bärselen är att du kan använda den på ryggen sen när barnet har blivit lite större, men fortfarande är i behov av att bäras väldigt mycket. Du trär då på dig selen likt en ryggsäck och kan enkelt justera axelremmarna för att det ska bli så bekvämt för dig som möjligt.

Bärsjal – När det kommer till bärsjalar finns det mängder med olika varianter. Du kan bland annat testa en hybridsjal, en vävd sjal eller en trikåsjal. Fördelen med sjalarna är att du kan börja använda dessa redan från dag ett, vilket inte är möjligt med ett bärsele. Dessa sjalar anses också mer ergonomiska för föräldrarna och ger ett bra stöd för rygg och nacke till både bäraren och den som blir buren. Ett annat stort plus är att du dessutom slipper ställa om sjalen om ni är flera som delar på den. Alla sjalar passar till alla längder och storlekar.

Fråga om råd

Om du är osäker på vad du bör välja finns det massor med människor att fråga om råd. Du kan bland annat ta dig in i bebisforum på nätet för att se vad som diskuteras och här ställa frågor eller hämta information. Naturligtvis går det även bra att varva de olika alternativen om du så skulle vilja det. Vissa vill ha ett bärsele till situationer som kräver att man snabbt och enkelt kan sätta i och ur bebisen, men föredrar bärsjalen till vardags.