Leksaker – inte bara lek längre

När barnet når en ålder av 4 till 5 år är det väldigt mycket som händer. Barnet är inte längre i lika stort behov av föräldrar och vuxna, samtidigt som det naturligtvis är nödvändigt med föräldrars hjälp ibland. Det är inte ovanligt att man under denna ålder får väldigt mycket fantasi. Ibland kan fantasin hos ett barn kännas så riktig att det blir till en verklighet.

I den här åldern leker man kanske som allra mest. Man leker med dockor, raketer, bilar, leker mamma, pappa, barn-lekar, hoppar hage, springer i kapp och allt däremellan. Leksaker är fortfarande väldigt roliga, men har nu en annan betydelse än de hade för 2-3 år sedan. Som tidigare nämnt har barnet väldigt mycket fantasi som mer än gärna avspeglar sig i lekarna. I den här åldern är det dock inte ovanligt att man leker “verkliga” lekar, t.ex. restaurang, doktor, frisör eller t.ex. busschaufför. Lekarna har nu blivit lite mer på allvar och barnet använder sig gärna av lekarna för att skildra det som de upplever till vardags.

Precis som i många andra åldrar så finns det väldigt mycket leksaker för barn mellan 4-5 år. Leksakerna har nu gått från t.ex. stora träklossar till barbiedockor, polisgarage och pyssel. Det är extra kul att leka med sådant som är smått. LEGO är t.ex. en storfavorit där man kan bygga världar, bondgårdar. Bara fantasin sätter gränser.

I den här åldern är det främst barnets eget intresse som styr vilken typ av leksaker som ska införskaffas. Det är dock bra om man som förälder ser till så att leksakerna fortfarande är lämpliga för åldern och inte är anpassade efter större barn. Vill man komma åt ett så brett utbud som möjligt bör man vända sig till internet. Här finns det leksaker i alla dess former och i alla olika prisklasser.