Blir barnets saker dyrare i takt med att barnet växer?

När det gäller en liten baby har barnet inga önskemål vad gäller färger på kläder, modell, leksaker eller liknande. Barnet accepterar ofta det som föräldrarna köper. Barnet har helt enkelt inte fått någon påverkan av andra personer. Man behöver inte heller speciellt många saker till en liten baby. När barnet växer upp och börjar på dagis börjar barnet också se vad andra barn har på sig och leker med. Det kan ske så tidigt som i tvåårsåldern. Då får barnet egna önskemål och fler saker kan behövas.

[IMAGE=bZa0MNcGchZp.jpg]

Fler saker behövs

[IMAGE=fvmlyXbk6UUx.jpg]

När barnet börjar på dagis kan det plötsligt behövas fler saker. Barnet kanske behöver en cykelsits för att man ska kunna ta sig till dagis, det kan behöva köpas in burkar för frukt till fruktstunden och en hel del annat.

Dagiskläder

På dagis förekommer det att barnet får vara ute en hel del, och barnen kan börja ha lite lätt idrott. Till det behövs mer kläder. Dessutom behöver barnet ha ombyteskläder på dagis om en olycka skulle hända. Det här leder till ökade kostnader. Om man inte har sitt barn på dagis kan man slippa köpa regnkläder, tjocka vinterkläder och liknande i flera uppsättningar. På många så kallade utedagis får barnen vara ute oavsett väder, och även sova ute. Är barnet hemma kan man som förälder hålla barnet inne om vädret inte är bra.

När barnet får fritidsintressen

Redan när barnet är några år gammalt kan det få fritidsintressen. Det är många gånger föräldrarna som påverkar barnet att få ett visst intresse. En fyraåring har ofta inte så stor koll på sporter och liknande utan det inspireras av sina föräldrar. När det gäller föreningar kan det vara så att de behöver få in lite extra pengar. Genom saljdirekt.se kan föräldrarna hjälpa barnen och föreningen med att sälja saffran, kransar, parmesanost med mera. En stor del av pengarna som försäljningen ger tillfaller sedan föreningen.

Måste det alltid kosta mer?

Man kan inte komma ifrån att barnet i regel behöver en del andra saker när det växer upp men det behöver inte betyda att det blir dyrare. Bara för att barnet har önskemål om sina kläder till exempel innebär det inte att man behöver köpa just de plaggen. Som förälder har man det fulla ansvaret för vad barnet har på sig, och barnet har egentligen inte något att säga till om.

När det gäller leksaker och dagiskläder går det alldeles utmärkt att köpa saker på second hand eller loppis. Har man fler barn kan man också låta dem ärva saker efter varandra. Om man vill eller behöver spara pengar är det här ett väldigt bra alternativ. När det gäller små barn är det ofta inte lönt att köpa dyra kläder. De riskerar att snabbt gå sönder, eller så växer barnet ur dem.